De Wadden is de ‘lekkerste streek van Nederland’!

Bovenkarspel, 13 april 2022

De Wadden is de ‘Lekkerste Streek van Nederland’!

Deelname aan de nationale verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’

Afgelopen maandag ging de Wadden de strijd aan met andere regio’s tijdens de eerste nationale verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’. Vanuit alle streken in Nederland kwamen de meest duurzame, vriendelijke en lekkerste streekproducten samen in het Groene Hart, in Woubrugge in Zuid-Holland. Voor de Wadden ging Chef-kok Aart Wijker van Grand Hotel-Restaurant Opduin op Texel het gerecht bereiden én met succes! De risotto van Oberkulmer Rotkorn oerspelt werd bekroond met de titel: Lekkerste Streek van Nederland.

Toename vraag naar streekproducten
De belangstelling voor regionaal geproduceerd eerlijk voedsel, is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. Zo hecht de consument steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel, welke impact het heeft op onze leefomgeving en is er daardoor steeds meer toe bereid een eerlijke prijs voor te betalen. De producenten die aangesloten zijn bij het Erkend Streekproduct merken ook steeds meer dat de vraag naar streekproducten toeneemt. Om deze positieve ontwikkeling te vieren, organiseerde Streekeigen Producten Nederland (SPN) een landelijke verkiezing van de Lekkerste streek.

Koken met enkel en alleen streekproducten
Voor Chef-kok Aart Wijker was het de taak om aan de slag te gaan met de drie genomineerde Waddenproducten: Texels Lamsvlees van Vereniging Schapeneiland Texel, de Kollumer zoete erwt van Bio Bruinsma in het Friese Sexbierum en de Groninger waddenmosterd van Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, gemaakt van zwart mosterdzaad van Landgoud in Kloosterburen. Ook het gebruikte oerspelt was afkomstig van Landgoud. Aart greep deze uitdaging met veel enthousiasme aan, maar deed er nog een schepje bovenop. Hij besloot om alleen met streekproducten te gaan werken, wat voor veel complimenten van de jury zorgde.

Kansen voor de waddengastronomie
Een mooie middag waar de regio’s Zeeland, Veluwe, Limburg, Groene Hart, De Friese Wouden en de Wadden met elkaar de strijd aan gingen, maar ook een middag waar het belang van duurzaamheid onder de aandacht werd gebracht. Vanuit waddengastronomie (www.waddenvoedsel.nl) hebben we het belang van het verhaal, de lokale producten en de lokale ondernemers kunnen uitdragen. De prijs is een geweldige activatie voor de waddengastronomie en belooft veel goeds voor de culinaire waddenweken, die dit najaar worden georganiseerd. We zijn trots dat het gerecht gebundeld is vanuit de drie provincies, de Waddenkust én de Waddeneilanden. Met als kers op de taart, de titel: ‘Lekkerste Streek van Nederland’!

Stichting Waddengroep, NHL Steden en Visit Wadden zetten zich in voor het project Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving.